Kuchnia, którą lubią turyści
Bez wątpienia Kazimierz Dolny jest miejscowością, którą bardzo chętnie i licznie odwiedzają rokrocznie turyści. Nie brakuje u nas zabytków godnych zwiedzenia, a w sezonie można skusić się na uprawianie różnej aktywności fizycznej. Jednakże to wszystko może spowodować wzrost apetytu. Na szczęście nie brakuje w Kazimierzu Knajp, w których można zjeść smacznie. Jedną z nich jest restauracja Filiks. Dziś przyjrzymy się potrawom, które można zamówić w tym przybytku.
Menu restauracji Filiks
Zacznijmy od przystawek. Do wyboru mamy tutaj sewiche na lodzie, śledź po lubelsku czy krewetki po hiszpańsku. Przechodząc do zup możemy się pozytywnie zaskoczyć. Jest tu przepyszna kazimierska zalejawka, rosół z pierogami z nadzieniem jagnięcym oraz zupa pokrzywowa z wołowiną. Wśród dań mącznych uświadczymy pierogi z kaczką albo ruskie, pielmieni oraz domowo robiony makaron. Jeśli zaś chodzi o dania główne to w Filiksie możemy jest kurczaka, cielęcinę, wołowinę, gęsinę, schab, sandacza, żeberka, burgery, a także dania wegetariańskie.